dimecres, 11 d’abril del 2007

La ciutat de Nova York contra el feixisme a la Guerra de Espanya

En el Museum of the City of the New York, des del dia 32 de març fins el 12 d’agost pot visitar-se la mostra: Contra el Feixisme: Nova York i la Guerra Civil Espanyola, l’exposició recorda la solidaritat mostrada per la ciutat, malgrat la gran depressió que estaven patint llavors els nord-americans. Els ciutadans novaiorquesos van donar fins a dos milions de dòlars entre els anys 1936 – 1939, per ajudar els ciutadans republicans espanyols i s’estima que un miler de voluntaris que lluitaren, al costat de la democràcia, perderen la vida al front de guerra.
La mostra examina el paper que els novaiorquesos exerciren en el conflicte, així com les ideologies polítiques i socials que els estimularen a participar activament en les reunions solidàries, de mobilització, i col·lecta de fons econòmics. A través de fotografies, les cartes, els uniformes i les armes que empraren, i la memòria viva dels que hi participaren directament, es relaten les històries d’aquells idealistes solidaris.
Les fonts de l’exposició pertanyen majoritàriament als arxius de la Brigada Lincoln i a d’altres documents on es relata també el moviment contra la guerra amb un recorregut per la divisió que la situació d’Espanya provocava entre la població de la ciutat. Com feren per exemple els catòlics americans que es mobilitzaren a favor del bàndol nacional. La mostra que vol homenatjar la gent corrent de la ciutat, però que és capaç de realitzar les gestes més elevades d’altruisme, s’acompanya d’una publicació amb el mateix títol, publicada per la Universitat de Nova York. Finalitzat el període d’exhibició l’exposició viatjarà posteriorment a Barcelona.