dijous, 29 de març del 2007

El Puig de la Balma - Mura

Municipi:
MURA
Província:
BARCELONA
Tipus de recurs:
LLOC D'INTERÈS ARTÍSTIC I/O HISTÒRIC
El Puig de la Balma és un exemple excepcional de casa construida a la roca, sense que es pugui denominar troglodita. Accediren a ella per un camí des de la carretera que surt a 5 km del Poble de Mura en direcció Rocafort.
La construcció d’aquests tipus d'habitatge, aprofitant les condicions naturals favorables que ofereix espontàniament la natura, tenen el seu origen als segles VIII i IX de l'alta Edat mitjana, quan els sarraïns ocupaven la Península Ibèrica fins al riu Llobregat. Durant aquells anys, els conflictes territorials eren freqüents i regnava una forta inestabilitat. La construcció del Puig de la Balma, però, és posterior. El cos de la banda dreta de la casa correspon al segle XIII. D'aquesta època són els documents més antics que es conserven a la casa, els quals fan referència a la gent que aleshores l'habitava: els Puig, avantpassats directes dels actuals propietaris. L’edifici de la part esquerra, separat de la roca, és més modern, possiblement del segle XVII o XVIII.
Les cases obrades a la roca són un dels elements més característics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A la protecció natural que oferia la balma, s’afegeix l'estalvi en la construcció, que amb un sol mur tanca el refugi. Tot i que hi ha referents prehistòrics, el fenomen de les balmes obrades a gran escala data de l'alta edat mitjana, per bé que la del puig de la Balma és posterior. La finestra geminada que s'obre al pis superior del cos del segle XIII, mostra la prosperitat que va viure en aquell temps el mas, és l'únic element baix medieval de l'edifici, mentre que les ales central i esquerra són dels segles XVI i XVII, respectivament. És aquesta la construcció més ben conservada i representativa del seu gènere al massís, que ens ha arribat gairebé sencera fins als nostres dies.
La història ha deixat la seva petjada al massís, ja sigui sota la forma de masos, esglésies o balmes obrades. Sense pretendre ser exclusius, només una pinzellada, no us perdeu la magnifica portalada romànica de Sant Martí de Mura, del segle XII. És única.

Les condicions geogràfiques han fet de Mura i el seu entorn un país força aïllat, tot i que no gaire lluny hi passava antigament el camí Ral de Barcelona a Manresa. Les dones i els homes que habitaven el Puig de la Balma havien de fer-se ells mateixos gairebé tot allò que necessitaven per viure. S'encarregaven dels treballs de la terra i del bosc (com ara l'elaboració de carbó d'alzina, molt típic de la contrada), la cria de bestiar i les tasques relacionades amb l'alimentació: elaboració del pa i del vi, recol·lecció de la mel, etc. També treballaven la fusta i el ferro, feien rajoles i, per descomptat, totes les feines de la llar. Bona part de les eines i els objectes quotidians que s'utilitzaven en aquestes tasques s'han conservat i es poden veure al museu. El seu objectiu és mostrar com vivia i treballava la gent en aquests masos.
Actualment, el mas alberga una capella, consagrada a Santa Margarida; el museu, de visita obligada, obre dissabtes i festius; i la residència rural, o casa de pagès, disposa de bar, restaurant i habitacions.

CASA RURAL I MUSEU ETNOLOGIC
La casa està molt ben conservada i s’hi poden passar uns dies o un cap de setmana, ben menjats i ben dormits al bell mig de la natura, envoltats de pau i tranquil·litat. Després de passar per tant especial construcció es pot pujar fins el coll de Tres Creus, els Hostalets, coll de Gipó, Sant Jaume, coll Roig, turó del Malpàs i Puigdoure. La casa de la roca, té 3 habitacions dobles amb bany i una capacitat màxima de 6 places. Hi ha calefacció, televisió, tennis de taula i productes propis de la casa. Els hostes s'hi poden allotjar en règim de mitja pensió o de pensió completa.

La Capella original de Santa Margarida data del 1441, l'església actual fou construida durant la segona meitat del segle XVIII.
El Museu: obert dissabtes i festius matí de 10 a 12 h. i tarda de 4 a 8 h. Podeu demanar visites concertades.
El Puig de la Balma té concedida la Medalla de Turisme de Catalunya 2001 com a reconeixement del foment del turisme a Catalunya.

La Vila
Després de les epidèmies de pesta negra i les guerres de remença del segle xv, les famílies que es van mantenir al massís van ampliar, durant el XVI i el XVII, les seves propietats amb l'annexió de terres i construccions abandonades. Aquest és l'origen de grans masies com l'Obac, la Mata o la Vila (s. XIX), que han gaudit de temps de bonança i han suportat èpoques adverses, i que es van mantenir actives gairebé fins a l'actualitat, quan les noves estructures socials han abocat aquests masos a l'abandonament o a usos innovadors.

Ara, la casa senyorial de La Vila, situada a uns centenars de metres de la Balma està condicionada per ser llogada i forma part de l'oferta d'allotjament que ofereix el Puig de la Balma.