dimecres, 30 de maig del 2007

Les Terrasses Arrosseres de Yunnan, Xina

Yunnan és la província més meridional de la República Popular Xina amb una extensió de 394.000 quilòmetres quadrats i una població de més de 41 milions d’habitants. Per la seva situació comparteix frontera i manté comunicacions amb el Tibet, Laos, Myanmar (Birmània) i Vietnam. La seva capital administrativa és la ciutat de Kunming, coneguda, gràcies al seu clima temperat, pel nom de "La Ciutat de la Primavera”.
Geogràficament te una fesomia molt variada, d’elevades serralades a la zona nord, fronterera amb el Tibet, i grans valls a les terres baixes. Topogràficament descendeix de nord a sud, amb les terres més regulars a la planícia de Yunnan-Guizhou a l’est.
Yunnan és la província xinesa on habiten més ètnies minoritàries, es comptabilitzen més de 20 de diferents, entre les quals destaquen els Miao, Bai, Yi, Zhuang, Dai, Lisu, Hui, Lahu, Va, Naxi, tibetana i Hani
D’entre les ètnies mencionades anteriorment cal destacar els Wa, o Va, que habiten l’extrem sud occidental de la província, regió propera a Myanmar. Es diferencien dels altres pobladors de la zona, en primer lloc per practicar una religió naturalista, tots els seus veïns son budistes, amb múltiples déus i dimonis els quals fan contents cerimoniant sacrificis i altres ritus propiciatoris.
Antigament els Wa eren caçadors de caps, creguts que l’esperit de les persones resideix al crani. Les decapitacions proporcionaven protecció contra els mals esperits que els malmetien les collites, les millors eren les dels aventurers i dels viatgers de llunyanes terres. El crani talismà es mantenia durant dos anys penjada al capdamunt d’un pal; passat aquest temps perdia la seva eficàcia protectora i havia de ser substituïda per una de nova. L’antiga era enterrada a les afores del poblat.
Tot i que a la Xina aquesta pràctica es va eradicar fa temps, s’han detectat casos fins fa poques dècades a Myanmar, inclús hi ha qui creu que avui dia encara continua existint.
Yunnan és rica i abundant en recursos naturals, fins al punt de ser coneguda pels diferents noms de “reialme de la flora”, “reialme de la fauna”, “reialme dels metalls no ferrosos”, i “terra de les matèries medicinals”. La millor terra agrícola és la que envolta la ciutat de Kunming, on es conrea l’arròs, el blat i blat de moro. Pu-erh, al sud és notable pel te negre, que posseeix reconegudes propietats indicades per aquells que vulguin aprimar-se.
Els punts forts de l’economia de Yunnan son les indústries del tabac, la mineria i el turisme. La província te jaciments de més de 150 minerals diferents, essent la major extractora de la Xina de zinc, indi, titani i cadmi.
Antigament era coneguda pel nom de Zhongdian i estava situada al nord oest de la província, però la ciutat fou reanomenada l’any 2002 sota el nom de Shangri-la en honor a l’escriptor James Hilton i la seva novel·la “Horitzons perduts”. La majoria dels seus habitants son d’ètnia tibetana, trobant-se també alguns membres de les ètnies Naxi, Lisu i Yi.
La difícil orografia del territori estimulà l’home per l’aprofitament enginyós dels pendents costeruts del terreny. Avui ens ofereix aquestes meravelloses vistes: