dimecres, 9 de maig del 2007

Avui, 9 de maig, festa de la Unió Europea

El dia 9 de maig, és la festa de la Unió Europea. S’establí l’any 1985 a la Cimera de Milà. Es va triar aquest dia per ser l’aniversari de la històrica declaració de Robert Schuman l’any 1950, en el que es proposava la formació d’una comunitat al servei de la pau, primícia de la creació de la Unió Europea.
Robert Schuman (1886-1963), fou un polític francès nascut a Alemanya i considerat juntament amb Konrad Adenauer, Jean Monnet i Alcide de Gasperi “El Pare d’Europa”.
Schuman no tenia qualitats de bon orador, però el dia 9 de maig de 1950 va fer un dels discursos més transcendentals de la història d’Europa. Davant dos-cents periodistes, amb Monnet al seu costat, els dirigí el que es considera la primera proposta oficial per a la construcció d’una Europa integrada. L’acte es coneix com “Declaració Schuman”.

Schuman signà el Tractat de París el dia 18 d’abril de 1951, constituint la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer (CECA), entre el països d’Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos.