dimecres, 19 de març del 2008

Trilogia de Claus i Lucas, Agota Kristof

Vull proposar-vos lectura. Bona lectura. Es tracta d’un llibre. Això és obvi. Però és entretingut. Original. Enriquidor. Diferent. Rar.
Va ser titulat per la seva autora “Le grand Cahier”. Això és perquè va ser escrit originalment en francès. Però no amb el francès de la França, sinó en la llengua de la Suïssa francòfona. Ella, em refereixo a l’escriptora, és hongaresa. Es va veure obligada a expatriar-se. Conseqüències de la política excloent que fan certs dirigents. Dirigir malament els demés és sempre nefast. Dirigir és en si mateix negatiu. Fer-ho disfressant-lo d’interès general, ho és encara molt més.
Ha sabut narrar el que volia dir, embolcallant-lo d’una bonica història. Bonica però crua, seca, directa, grisa. Sense ornaments lingüístics, com ens expressaríem en un idioma que no dominem encara del tot. Al llibre conta el que se’n deriva d’una guerra o dels totalitarismes. L’Existència Obscura que a voltes es desenvolupa distant però es manifesta per tot arreu. Barbaritats d’una evolució humana encara inconclusa. Punt en el que es troba encallada la civilització.
Agota Kristof, per si el voleu cercar el llibre, ha estat publicada en català, per la editorial Magrana, però aquí amb el títol de “Trilogia de Claus i Lucas”. Són tres llibres en un. El gran quadern / La prova / La tercera mentida. Però no penseu en un tom milfullista. És normalet de gruix, 477 fulls. Val 23 €.
Va ser Premi Llibreter del 2007, pel que representa d’obra literària de qualitat i seriosa.Us agradarà.