dimarts, 27 de gener de 2009

CATALUNYA ROMÀNICA, DIETHER RUDLOFF

ART, CULTURA I HISTÒRIA
Dr. DIETHER RUDLOFF- EDICIONS POLÍGRAFA
El passat diumenge dia 5 d’octubre del 2008, a les 19 h. unes cent persones s’aplegaven al local social de la Floresta per tal de donar la benvinguda al present llibre, editat i publicat per primera vegada de forma simultània, en català i castellà gràcies a l´editorial Polígrafa.
Es tracta d’una interessantíssima novetat a la Península Ibèrica, ja que a la resta d’Europa es conegut des de fa dècades (1980) . Obra imnovadora i crítica on les hagi, sembla dirigida més que a nosaltres, (Que també ho fa) a la resta de països occidentals, especialment aquells que en qualitat de vencedors van escriure la història.

L’autor clava fons la piqueta, allà on la mateixa paraula història va perdent gradualment la seva rigurositat, i anomena aquest període Atlantis, que, com descobrirem, també te altres connotacions. Mes enllà d´aquest mític punt de referència i seguint el seu propi fil d´Ariadna, va recorrent i readaptant el laberint metamòrfic dels arquetips de la humanitat, fins presentar-nos-els degudament actualitzats i plens de llum nova. No us estranyi dons, si descobriu que la definició arquetípica de Catalunya es “El Pont”, o que Barcelona no fou fundada per Amilcar Barca el cartaginès, sinó pel llegendari Heracles, i que una de les qualitats innates dels catalans, es l´armonització dels contraris...

Moltes son les claus que utilitza aquest escriptor per la construcció d´un llibre si més no, sorprenent, audaç, diferent, on el lector atent, fins hi tot pot detectar l´aplicació del principi de Heisenberg (premi Novel de Física Quàntica) en l’estudi de la història. Simplement genial!!

DHIETER RUDLOFF 1926-1989
Nascut a Kiel, capital de l´estat federal alemany de Schleswig-Holstein, el més septentrional d´Alemanya, situada a la bora del mar Bàltic. En el si d’una família vinculada al mon de l´art (el seu pare era editor i marxant)
Va estudiar història de l´art i arqueologia a la seva ciutat natal, completant posteriorment els seus estudis a Stuttgart, on va entrar en contacte amb l´antroposofia. A Eutin, i per encàrrec del gran Duc d´Oldenburg, va tenir l´oportunitat de dur a terme la creació del museu del castell d´aquesta ciutat, mentre iniciava la seva experiència docent a les escoles Waldorf d´Alemanya i al Centre d´Estudi de l´Art d´Ottesberg, prèvia a la posterior activitat com a redactor de la revista d´art Die Kommenden.

A mitjans dels seixanta es produeix un gir decisiu en la seva vida: coneix la seva companya sentimental Waltraud i, a traves d´ella, Diether troba a Catalunya, concretament a Cunit, la seva segona pàtria. Quan ella mor el setembre del 1988. Diether es trasllada a La Floresta (Lleida), on morirà inesperadament el gener de 1989.
Actualment les seves despulles descansen al cementiri d´aquesta petita localitat garriguenca.

AGRAIMENTS
Aquest llibre, que ha esperat pacientment la seva versió catalana, ha comptat amb la participació desinteressada i la implicació d´un conjunt de persones del país, i de la Germania.

Gracies a la seva tasca i al seu interès, aquesta versió ha vist la llum:
Úrsula Grube. Presidenta d´Hereus de Diether Rudloff , germana de Diether, que ha donat permís per a l´edició.
Francisco Rei, director editorial d´edicions Polígrafa, pel seu entusiasme personal per aquesta obra.
Equip de traducció,correccions i assessorament:
Carme Arrufat, Maria Pilar Fenes, Miquel Àngel Marigó, Jürgen Müller, Octavi Piulats, Lluís Romaní, Aureli Sorià i Laura Subirats.
Equip de reportatges fotogràfics:
Pere Grimau i Joan A Parés.
Pel seu suport i recolzament en diversos àmbits:
Enric Aguilar, Josep Aymat, Marina Benet, Gisa Egger, Xavier Espar, Rolf Wolfgang Krauss; Miquel Lopez Manresa, Felix Martin, Lluís Pagès, Nina Piulats, Gisela Romaní, Edith Schaar, Uehli Seiler, Mònika Wenzl, Puica Zöegelmann.
Lluís Maria Xirinacs (in memoriam).
Associació Cultural Romànica.

El LLIBRE FÍSIC
245x310x27 m/m
255 fulls
1.750 gr.
50 €

Quim