dilluns, 9 d’octubre del 2006

Els Clots de Sant Julià, Canapost


Amb el nom de Clots de Sant Julià es coneix un lloc arqueològic d’interès extraordinari, vora el poblet de Canapost, amb importants testimonis d’una pedrera de gres (gresos arcòsics). La pedra d’aquesta zona, com a mínim va ésser explotada –amb una assiduïtat que es desconeix- des del s. VI aC i fins l’època medieval. Els “clots” són pous d’extracció de dimensions diverses, de fins de a 15 m de profunditat, amb estretes rampes per treure’n el material. Se’n poden detectar més d’una vintena i són molt espectaculars. Es veuen restes de murs de possibles habitacles. S’ha conservat bé un tram del ramal de l’anomenat “Camí d’Empúries” que passava per la pedrera, amb les rodes marcades a la roca. Altres elements evidencien una ocupació molt anterior, de prop del 2000aC: una tomba una cova artificial que pot ésser un hipogeu calcolític, curiosament aprofitada com a eremitori a l’Edat Mitjana. El conjunt é d’un interès excepcional i no deixa indiferent a ningú -o quasi ningú.
L’indret atresora intacte els seus enigmes, en bona part amagats pe la densa vegetació. No s’hi ha fet mai una prospecció arqueològica i fins i tot es desconeix la veritable extensió del jaciment que, encara que pugui sorprendre, no està legalment protegit.
A l’entorn de la ciutat ibèrica d’Ullastret o es va emprar la seva pedra, els Clots formen un conjunt inseparable amb altres zones properes d’antiga explotació de gres, fins a la Muntanya d’en Torró, a tocar a Peratallada, i el misteriós “Terrat del Moro”. La declaració de “Bé Cultural d’Interès Nacional” és urgent, ja que el govern municipal de Forallac –per començar, un nom fora de lloc, que hauria d’avergonyir els que el varen inventar i, encara més, als que el mantenen- intenta permetre la instal·lació d’una macroplanta de transferència de residus al costat mateix de l’antiga pedrera (100.000 tones d’escombraries l’any!). La insensibilitat i incultura d’alguns polítics és impressionant. El col·lectiu “S.O.S Empordanet” –que vol vetllar per tota la comarca- ja ha recollit més de 2.000 signatures per deturar aquest projecte demencial i aconseguir, d’una vegada, la declaració de bé protegit per a un paratge que hauria d’esdevenir una fita emblemàtica de les rutes del patrimoni cultural del Baix Empordà.